Com usuari final d’un ERP és probable que estiguis interessat a utilitzar un sistema que s’ajusti al màxim possible a la teva realitat comercial. Hi ha moltes empreses que han creat solucions modificades d’un ERP més global perquè s’ajusti al detall de determinades indústries, com la de la moda.

En aquest article repassarem per què hauríem de considerar un ERP vertical per qualsevol sector i, concretament, pel sector de la moda.

Que és un ERP vertical?

Abans de començar, podríem definir el que NO és un vertical: un ERP preparat per a ser utilitzat.

Un ERP vertical té característiques pròpies, que el diferencien d’altres ofertes de software més genèriques i inclús d’altres solucions verticals.

Per tenir una idea més clara de què consisteix un vertical, hem de comprendre que ha d’incloure les següents característiques:

1/ Requisits comercials obligatoris específics

Per comercialitzar determinats tipus de productes, són necessaris requisits legals i normatives sense les quals no es puguin posar a la venda.

Els negocis que fabriquen aquests productes, necessiten ajustar-se a regles específiques que els ERPs més genèrics no compleixen.

2/ Indústria vertical específica

No estem parlant d’una nova forma d’etiquetar el nombre d’articles o els codis d’aquests; estem parlant d’identificacions molt específiques que, si es malinterpreten, podrien provar la pèrdua d’ingressos importants o inclús la vida.

Per exemple, les especificacions sobre la precisió que ha de tenir la duresa d’un pern de seguretat pot no significar res per tu, fins que subjecta un seient per nens en el cotxe.

El mateix succeeix amb l’etiquetatge de medicaments o els instruments mèdics, on els requisits són específics perquè l’incompliment dels mateixos pot significar la diferència entre la vida i la mort.

3/ Reutilització de característiques “especials”

Des del punt de vista del propietari de l’ERP vertical, els avantatges són nombrosos. La primera inversió a adaptar l’ERP a les necessitats del sector específic és gran, però podrà en el futur implementar aquest vertical en altres empreses similars, reduint els temps de personalització considerablement.

A més a més, des del punt de vista comercial, la localització dels clients objectius és molt més senzilla, ja que el producte desenvolupat específicament per un sector com el calçat encaixaria en empreses de calçat, el que simplifica la captació de nous clients.

4/ Altres característiques verticals

A part de les mencionades, hi ha altres característiques pròpies del negoci vertical a tenir en compte, com el nombre de clients en relació amb el volum del negoci, la mida dels productes acabats, com són els productes acabats, si les matèries primeres o components s’agrupen i s’assignen a clients i parts i un llarg etcètera difícil d’enumerar.

Per què un ERP vertical?

Els avantatges més importants de comptar amb un software sectorial per moda és que saps que englobarà totes les necessitats específiques pròpies d’aquest sector.

És més, pel propietari del vertical, l’interessant és que la teva empresa s’ajusti a les modificacions i desenvolupaments que ha realitzat, pel que puguis confiar en el fet que si la teva empresa o recursos no s’ajusten al desenvolupament, t’informaran que la seva solució no és l’adequada.

Coneixement profund del mercat

La definició mateixa d’ERP vertical implica que han sigut necessaris molts anys de desenvolupament i ajustaments per crear un software d’aquestes característiques, el que significa que el propietari del vertical coneix en profunditat el teu sector.

A més, com succeeix en qualsevol producte tecnològic, les actualitzacions i canvis que s’han donat tant en el sector com en el sistema ERP han obligat als propietaris de verticals a estar al dia, el que per tu, com a negoci, és un avantatge important.

Processos més simples i ajustats a les necessitats de l’usuari final

Qui vol un ERP amb funcions que no poden utilitzar perquè la seva empresa no necessita o no compleix amb els requisits per implementar determinats mòduls?

Un dels avantatges afegits de comptar amb un ERP vertical és que trobaràs just allò que necessites a la teva empresa del teu sector, ometent el llenguatge innecessari o proporcionant funcions avançades com alertes i aplicacions pràctiques que realment, s’ajusten a les necessitats de l’usuari final del vertical.

Més que un sol software

Un proveïdor de software vertical ofereix més que un sol software.

Assisteixen a reunions i tallers en la indústria de l’usuari final per mantenir-se actualitzat de les noves tendències i requisits de la indústria que poden abordar-se amb millores de software.

A més, en treballar en un sector una vegada i una altra, poden aportar coneixement extra i lliçons de gran valor que extrapolar d’unes empreses a altres, pel que és com comptar amb el millor especialista per una cirurgia delicada.

Al final, es tradueix en el fet que coneixen millor que ningú el que és un avantatge competitiu en el teu sector i lluitaran per ella.

Formació específica per usuaris i superusuaris

No hi ha implementacions d’ERP que no necessiten formació dels usuaris finals que treballaran amb la solució, per no parlar dels superusuaris, aquells treballadors claus que poden exercici de nexe entre l’empresa implementadora i el teu negoci.

La formació específica que requereix un ERP vertical simplificarà molt la tasca d’entrenar els teus treballadors, perquè el propietari del vertical ja ha format amb anterioritat grups d’usuaris finals i superusuaris.

És un avantatge més de les moltes que presenten a l’hora de comptar amb un ERP vertical enfront d’un genèric, on la formació es pot dilatar i els processos, informes i fluxos de treball canvien enormement d’unes empreses a altres.

Has pensat alguna vegada en implementar un ERP vertical per moda a la teva empresa i tens dubtes de si és una opció més interessant que un ERP genèric?

La nostra solució SGI Moda és la solució perfecta per empreses del sector tèxtil, calçat i complements.

Està indicada tant per empreses distribuïdores, com fabricants i majoristes i t’ajuda a aconseguir l’èxit empresarial mitjançant l’optimització dels processos de gestió.

A més, el mòdul de moda, integrat completament amb SAP Business One, ofereix una solució específica pel sector de la moda, proporcionant una imatge de tota l’empresa, afavorint el control de les operacions per fer front als reptes d’un sector cada vegada més exigent i globalitzat.

Estarem encantats d’atendre’t i resoldre els teus dubtes

    En completar el present formulari, autoritzes expressament a GSP, com a responsable del tractament de les dades personals que ens facilites, a tramitar la sol·licitud d'informació de conformitat amb la normativa vigent en matèria de protecció de dades. Podràs exercir els teus drets que es detallen en el nostre Avís Legal Avís legal mitjançant el correu marketing@gsp.es.

    Conservarem les teves dades fins que ens diguis el contrari.