Business Intelligence i Big Data són dos conceptes que sovint es confonen. Potser perquè ambdós fan referència a diferents formes de tractament de les dades. Encara que, presenten múltiples diferències i en aquest post tractarem d’aclarir-les.
Proporcionar respostes
Ambdós sistemes tenen en comú la seva utilitat per proporcionar respostes a preguntes comercials. Però el Big Data (BD) o la intel·ligència de dades, pot anar més enllà dels sistemes de Business Intelligence (BI) o intel·ligència de negocis.
Les tres propietats principals que defineixen el BD són volum, velocitat i varietat. Això representa que abans no es podien aconseguir i que ara poden conduir a canvis d’estratègies per empreses i fins i tot indústries senceres.
Però les dades en si mateix no tenen gran valor. Pot ser que hi hagi moltes i que algunes siguin rellevants, però no signifiquen res sense l’anàlisi adequada que es realitza posteriorment.
És aquí on entra en joc la Intel·ligència emocional. Significa passar a l’acció, comprometre’s amb la informació que s’obté i fer que alguna cosa significativa passi, gràcies a ella. Implica organització i l’anàlisi de dades brutes per obtenir coneixements més valuosos. Tradueix la informació sense sentit en un mapa que aconsegueix millorar les decisions, millorar l’eficàcia i tenir més beneficis.
Cloud o els avantatges del núvol
El núvol o Cloud ha possibilitat desenvolupar, tant el Big Data com el Business Intelligence, solucions de gestió i emmagatzematge de dades tals com:
Velocitat: els recursos estan disponibles immediatament. Així, posem les nostres solucions en mans dels nostres clients més ràpidament.
Elasticitat: proporciona la capacitat d’escalar ràpidament, en funció de les necessitats del negoci.
Menys risc: sense hardware o software per instal·lar o actualitzar, reduïm les despeses invertides en un inici.
Accessibilitat: proporciona accés a dades que es poden entregar en qualsevol lloc, moment i dispositiu.
Conclusió
Aquestes dues definicions es basen en les principals diferències entre BD i BI:
La intel·ligència de dades es refereix a l’acte de generar, capturar i processar enormes quantitats de dades de manera contínua.
La intel·ligència de negocis es refereix al software i sistemes que importen fluxos de dades de qualsevol mida i els utilitza per generar pantalles informatives que apunten cap a decisions específiques.
Per tant, el terme de macrodades és molt més general i genèric. Ha agafat força perquè els sistemes digitals estan generant més dades que mai i es necessiten nous enfocaments per gestionar-los i emmagatzemar-los.
En definitiva, Business Intelligence i Big Data fan elusió a mètodes i sistemes, que poden beneficiar en gran part a les empreses, que cada dia utilitzen més les dades per prendre decisions tàctiques i estratègiques.